Högklint

17 juni, 2019 0 av Micke
Högklint - Finnsvedsbergen

Sol bad och lite klättring

Ute på Ingarö ligger den här klätterklippan. Här kan man sola och bada på härliga klipphällar. Strax intill finns en liten klättervägg med några korta överhängande klätterleder.

Jag vill tipsa lite extra om den lilla övre väggen (Balkongen) som ligger vid Högklint (sid 124).
Här finns faktiskt dom bästa sol och badklipporna med kvällssol vid Finnsvedsbergen. Helt klart bra klipphäng om du vill solbada och kombinera med lite klättring. Dessutom med ett ganska brett gradspann på lederna.

 

Rent klättermässigt är Sjöväggen vassare men vill man bada och ta det lugnt är ”Balkongen” ett fint alternativ. Klättrar man sexor kan man ändå ha lite kul på dom korta och överhängande lederna till höger om diedret uppe på ”balkongen”. Lederna är småtrevliga och klippan är fast och fin. Dom svårare lederna till höger är också fina, men tunna och krimpiga. Lederna nr 3 – 6 är i skugga ända fram till 3-tiden på eftermiddagen och dom hårdare lederna (nr 7 – 9) ungefär fram till halv två, viket gör att det går fint att klättra även om det är varmt. Senare på eftermiddagen och kvällen ligger solen på väggen ända tills den går ned, men då kan man ju ta fram grillen istället.

 

Vill man klättra fler leder kan man ta sig ned till ”nedre väggen” och klättra där. Det finns en slingförsedd bult precis vid kanten som man kan hålla i (eller fira från ankare alt. gå runt) . Vid nedre väggen kan man t ex klättra en av Stockholm coolaste leder; Salt sill, 7c. Här är miljön lite mera blockig.