Klättring i Stockholm

,

,

,

,

Beställ guideboken Klättring i Stockholm


Beställ boken Klättring i Stockholm direkt av författaren genom att Swisha 379 kr till: 1231838911 (Swish företag Plonk). Ange din adress i meddelandefältet när du för över pengarna med Swish. Jag lägger boken på lådan inom 2 dagar. Frakt ingår i priset.

 

Klättring i Stockholm är fantastiskt!

Med över 3000 klätterleder fördelade på ca 200 klippor är Stockholm Sveriges mest utvecklade klätterområde. Höjden på klipporna är mellan 10-40 meter och många av bergen ligger väldigt naturskönt. Här finns det mesta man kan önska sig när det gäller klippklättring - lätta eller svåra leder. Leder säkrade med borrbultar, eller leder som är naturligt säkrade och där man placerar egna kilar i bergets sprickor. Klättring kan utövas av dom allra flesta och du behöver inte vara särskilt stark eller vältränad eftersom det går att hitta klätterleder med en svårighetsgrad som passar din nivå.


Noret ute på Tyresöhalvön, Stockholm.


Klättring som en livsstil

Klättring öppnar upp fantastiska möjligheter till ett rikare liv. Resmål med otroligt fina klippor finns överallt i världen (inte bara i Stockholm alltså) och helt plötsligt vet man exakt vad man vill göra när man är ledig. Många lockas av naturupplevelsen och den fina miljö som så ofta ramar in klättringen. Den samvaro och gemenskap som så ofta finns klättrare emellan gör också att det är lätt att hitta nya vänner. Givetvis lockar det också många med den fysiska utmaningen det kan innebära att klättra riktigt svåra leder. Allt detta tillsammans i en skön mix gör att klippklättring för många mer eller mindre blir ett sätt att leva.

Var finns bergen i Stockholm

Antalet klippväggar som lämpar sig för klättring är mycket stort i Stockholm. En del berg kan ligga väl dolda skogen medans andra kan ligga helt öppet med fantastisk utsikt ut över skärgården. Flera klippor ligger också väldigt centralt och bra klättring finns till och med innanför tullarna eller strax utanför. Något som faktiskt är unikt i världen är att det går att ta sig ut till nästan alla klippväggar med kommunala transportmedel och detta på mindre än en timmes restid. Den största koncentrationen av klippor finns ute på Tyresöhalvön bara 2 mil öster ut från Stockholm. I övrigt är klipporna ganska jämnt utspridda från Slussen och söderut mot Nynäshamn, österut mot Värmdö och västerut mot södertälje. Norra Stockholm har inte lika mycket klippor som de södra delarna, men några bra klippor finns även där. Det går att hitta information på internet om klipporna i Stockholm. Det finns också en nyutkommen (2018) guidebok som beskriver samtliga klippor i Stockholms län. Boken heter "Klättring i Stockholm" och ger detaljerade beskrivningar av alla berg i Stockholms län. Boken brukar också kallas "Stockholmsföraren". Klättring i Stockholm är den nionde i raden av guideböcker som beskriver klättringen i Stockholm sedan den första kom ut 1971. Boken brukar komma ut ungefär vart 7-10 år. Den förra föraren i Stockholm gavs ut år 2008. Ungefär 500 nya klätterleder har tillkommit sedan förra boken och i den senaste utgåvan från år 2018 är antalet klätterleder nu uppe i över 3000 st i Stockholm. Eftersom nya klätterleder hela tiden tillkommer finns det en sida här på Plonk där författaren lägger in nya klätterleder allt eftersom. Här finns alla nyturer >Vad kostar det att klättra

Det fantastiska med klättring är att det är gratis, i alla fall om du klättrar utomhus, men du behöver köpa en del utrustning i början. Ett par klätterskor, en klättersele, kritpåse, firningsbroms, några bandslingor, ett tiotal karbiner, ett par skruvkarbiner, samt ett klätterrep, är en bra start. Detta kostar ungefär 4000 - 6000 kr. Vill du sedan gå vidare med din klättring kommer du att behöva köpa ytterligare en del utrustning, som t ex kilar, kamsäkringar. Då får du räkna med ytterligare ca 3000-5000.


Lär dig att klättra

Klättring brukar ibland beskrivas som en risksport och givetvis finns det en uppenbar risk med höjden, men med rätt kunskap och bra omdömme går det att utöva aktiviteten på ett rimligt säkert sätt. Det bästa du kan göra är att gå en klätterkurs hos en auktoriserad instruktör. Då blir du väl omhändertagen och har samtidigt chansen att träffa andra som också vill lära sig klättra. Det kan också vara en bra idé att gå en "provapåkurs" innan du går en riktig klätterkurs, för att under lite enklare former testa att klättra. "Provapåkurser" arrangeras både utomhus och inomhus. Att klättra inomhus är ett effektivt sätt att träna upp sin klätterförmåga och har under senare år ökat enormt i popularitet. I Stockholm finns det mycket bra klättergym. Även klättergymen arrangerar klätterkurser både utomhus och inomhus.


Christers slab 7a

Christers slab

Gammalt klipp från Ågesta i Stockholm

Åtta 8a

Klicka för att se avsnittet vid Flatenklippan.

År 2005 antog Peter Bosma utmaningen att klättra åtta st 8a-leder på en dag i Stockholm. Det hela dokumenterades av Mikael Widerberg och klipptes ihop till en film. Hela filmen är rätt lång, men här kan du titta på lederna som Peter gjorde i Flaten > Lederna är stadigt filmade. så filmklippet borde funka bra om man vill ha beta på Columbo, Baretta och Stone Love. Medverkar i filmen gör: Peter Bosma, Henrik Bolander, Johan Larsson och Jonas Paulsson.


Se Jag klättrar online

Många av er har säkert redan sett klätterfilmen Crackoholic. Numera finns den att se online på Youtube. Filmen är gjord av Mikael Widerberg och Jonas Paulsson.


Återförsäljare av guideboken Klättring i Stockholm

Följ "Klättring i Stockholm" på Facebook och Instagram

Klättring i Stockholm (grupp)
Klättring i Stockholm på Instagram

Plonk C/o Mikael Widerberg Blekegatan 1 11759 Stockholm Mail: mickeplonk@gmail.com Mobil: 0768905070