Nyturer

Nyturer

Ungefär två till trehundra nya klätterleder har tillkommit sedan guideboken Klättring i Stockholm gavs ut år 2018. Antalet klätterleder är nu uppe i närmare 3500 i Stockholm. 

I genomsnitt görs det ungefär femtio nyturer per år i Stockholm. För att underlätta och hålla koll på alla nya klätterleder som görs lägger jag numera in alla uppdateringar på 27 crags. Där hittar du samtliga nyturer som inte finns med i din bok och även annan relevant information. 

Du behöver teckna ett premium medlemskap för att få tillgång till all information på 27 crags. Man binder inte upp sig mer än en månad i taget och man kan när som helst avsluta sin prenumeration. Det kan vara smidigt att använda 27 crags för att rita in alla nya klätterleder i boken.

Hälften av inkomsterna som 27 crags får in går till författarna, vilket i mitt fall är ett bra tillskott för inköp av bultar, hängare och ankare, vilket betyder att det blir fler nyturer och renoveringar ute bland klipporna i Stockholm. 

Jag hinner inte lägga in information om nyturer här längre och denna sida har därför legat ouppdaterad en längre tid. Eftersom det är så mycket enklare att använda 27 crags och hålla den uppdaterad så plockar jag bort nyturssidorna härifrån.

Nuvarande utgåva av boken Klättring i Stockholm är slut i mitt lager men finns fortfarande att köpa hos en del återförsäljare. Nästa uppdaterade utgåva av boken Klättring i Stockholm beräknas komma ut år 2024/2025.

Mikael Widerberg vid Ryssgraven